Fitness

Fitness-urheilulla tarkoitetaan kilpailulajeja, joissa henkilöt kilpailevat fyysisestä ulkomuodosta sekä mahdollisesti myös fyysisestä toiminnallisuudesta.

Kilpailuja käydään sekä amatööri- että ammattitasolla. Fitness-urheilulla voidaan viitata myös fitness-urheilun alalajiin fitness tai erityyppiseen kuntosaliliikuntaan.

Fitness vs kehonrakennus

Fitness-urheilu poikkeaa monelta osin hieman samankaltaiselta näyttävästä kehonrakennuksesta. Siinä missä kehonrakennuksessa keskeisessä asemassa ovat lihaskoko ja -erottuvuus, on fitness-urheilussa alalajiin katsomatta keskeistä kehon lihaksiston ulkonäkö, harmonia ja toiminnallisuus.

Suosio

Vaikkakin fitness-urheilu on ollut etupäässä naisten suosiossa, niin laji on nyt avautumassa myös miehille. Miehille suunnattuja lajeja on Classic Bodybuilding sekä uusimpana, naisten tapaan liikunnallisen vapaaohjelman sisältävä Fitness.

Järjestöt

Suomessa fitness-kilpailuja järjestetään kansainvälisen IFBB-järjestön alaisuudessa. Kansainvälisesti tarkasteltuna on myös muita alan urheilujärjestöjä, mutta IFBB:n alaiset amatööri- ja ammattilaiskilpailut ovat selkeästi suurin edustaja.

Riskit

Arvostelijoiden mukaan fitnessissä rakennetaan terveennäköisyyttä, jolla ei ole välttämättä paljon tekemistä todellisen terveyden kanssa. Fitness-elämäntapa voi rasittaa elimistöä. Naisille kehon liian matala rasvaprosentti on terveysriski.

Fitness

Urheilumuotona termillä fitness tarkoitetaan sellaisia kilpailulajeja, joissa kilpailuun osallistuvat henkilöt mittelöivät fyysisestä ulkomuodosta ja mahdollisesti myös fyysisestä toiminnallisuudesta. Kilpailumuoto sisältää sekä amatööri- että ammattitason kilpailuja, ja fitnessin lajit ovat viime vuosien aikana saavuttaneet suuren suosion. Suosituimpia lajeja ovat Bikini Fitness ja Body Fitness, joista ensin mainitussa tavoitellaan hyvää kuntoa ilman suurta lihasmassaa.

Vaikka moni yhdistää fitnessin kehonrakennukseen, ovat ne sekä tavoitteiltaan että kilpailumuodoltaan erilaisia kilpailuja. Kehonrakennuksessa keskeistä on lihasten koko ja erottuvuus, kun taas fitnessissä yleensä korostuvat koko lihaksiston ulkonäkö, toiminnallisuus ja harmonia. Bikini Fitnessin ja Body Fitnessin lisäksi lavoilla kilpaillaan luokissa Fitness ja Classic Body Building, joista jälkimmäinen on fitnesslajeista lähinnä perinteistä kehonrakennusta.

Naiset, amatöörit

  • Bikini Fitness
  • Body Fitness
  • Fitness
  • Classic Bodybuilding

Naiset, ammattilaiset

  • Figure
  • Fitness

Miehet, amatöörit

  • Classic Bodybuilding
  • Fitness (ei Suomessa)